• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Zijn de kosten voor een uitbouw aftrekbaar

kosten uitbouw aftrekbaarEen verbouwing aan je huis is een flinke investering. Een veelgestelde vraag is: zijn de kosten van een uitbouw aftrekbaar? Helaas zijn er over dit onderwerp veel misverstanden, die vervelende gevolgen kunnen hebben voor je belastingaangifte.

Aftrekposten uitbouw

Eén van de belangrijkste eisen is dat er sprake moet zijn van een verbetering of verandering aan je eigen woonhuis. Het doorvoeren van een verandering aan een vakantiewoning is niet van toepassing als aftrekpost.

  1. De rente en kosten van een afgesloten geldlening die een rechtstreeks verband hebben met de verbouwing, zijn binnen 6 maanden aftrekbaar in box 1. Over de exacte voorwaarden is het verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur.
  2. Ontvangen rente uit en saldo op het verbouwingsdepot mag gedurende maximaal twee jaar na het afsluiten van het depot afgetrokken worden in box 1, naar rato van het leningdeel dat betrekking heeft op de verbouwing. Na deze twee jaar wordt het restant van het bedrag gemigreerd naar box 3 en is de rente niet meer aftrekbaar.
  3. Moeten er aanpassingen worden gedaan aan je woning, omdat je beperkt bent geraakt? Wanneer je in het bezit bent van een medische verklaring zijn de kosten aftrekbaar. Voor meer informatie over deze regeling is het verstandig om een belastingadviseur in te schakelen.
  4. Werk je vanuit huis? De kosten voor de bouw van een werkruimte kunnen onder bepaalde voorwaarden worden afgetrokken van de belasting. Ook de zogeheten huurconstructie, waarbij je de aanbouw verhuurt aan een Besloten Vennootschap, is een optie. Ook hierbij geldt dat het verstandig is om de mogelijkheden met een adviseur te bespreken.
Klantenbeoordelingen