• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Wanneer is een aanbouw vergunningsvrij?

Het plaatsen van een aanbouw kan in sommige gevallen vergunningvrij. Vergunningvrij bouwen kan echter alleen op het achtererfgebied van een woning. Wat het achtererfgebied precies inhoudt, leggen we hieronder voor je uit. Daarna zetten we de belangrijkste eisen voor een vergunningvrije aanbouw voor je op een rij.

4 meter vergunningvrij

Het is sinds 2014 eenvoudiger om vergunningvrij een aanbouw te plaatsen. Sinds 2014 kan een aanbouw van vier meter vergunningvrij worden gebouwd aan de achterzijde van een woning (dit was eerst 2,5 meter). Er moet dan wel nog aan andere voorwaarden worden voldaan.

Het achtererfgebied

De belangrijkste voorwaarde voor vergunningvrij bouwen: de aanbouw moet in het achtererfgebied worden geplaatst. Maar wat is dat achtererfgebied precies?

Het achtererfgebied:

  • begint een meter achter de voorgevel
  • loopt evenwijdig aan openbaar toegankelijk gebied (groen, wegen, water)

In de onderstaande afbeelding zie je een situatie waarin de rijtjeshuizen evenwijdig gebouwd zijn aan het openbare gebied. Hierdoor is het achtererf eenvoudig te bepalen.

In de onderstaande afbeelding zie je een situatie waarin de huzien en het openbare gebied niet evenwijdig aan elkaar zijn. Het achtererfgebied wordt dan evenwijdig doorgetrokken vanaf het openbare gebied.

Help, heb ik wel of geen vergunning nodig?

Je kan een bijbehorend bouwwerken (zoals een aanbouw) vergunningvrij bouwen in het achtererfgebied, als je voldoet aan enkele eisen. Je kan zelf uitzoeken of je vergunningvrij mag bouwen, maar je kan ook hulp inschakelen. De specialisten in ons netwerk plaatsen niet alleen de uitbouw voor je, maar nemen je ook graag het regelen van de vergunning uit handen.

Snel plaatsen + vergunning geregeld

Toch benieuwd naar de regels voor vergunningsvrij bouwen?